Duminică, 9 februarie 2025. O zi ca oricare alta pentru români. La București sosește, discret, Richard Grenell, emisar pentru misiuni speciale al președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Nimeni nu bănuia ce avea să urmeze, chiar dacă semnalele venite de peste ocean nu lăsau loc de prea multe interpretări. Grenell doar a transmis doleanțele lui Trump, unele cu titlu de directivă. Rezultatele?
A doua zi, Klaus Werner Iohannis, care se vedea președinte până în pragul verii, își dă demisia! La scurt timp, generalul de trei stele Cătălin Zisu, șeful Comandamentului Logistic Întrunit (UM 02574), care funcționează în subordinea Statului Major al Apărării, este vizitat de mascați, fiind vizat într-un dosar de fraudă de 2,4 milioane de euro (varianta oficială, de acoperire). În acelaşi dosar, au avut loc descinderi la domiciliile altor 21 de persoane, bănuite că ar avea legături cu faptele investigate, inclusiv fiul generalului.
La prima vedere, evenimentele par separate, dar au un numitor comun: directiva lui Trump de a descoperi corupția pe axa Washington – Ucraina. Peste 300 de miliarde de dolari au fost direcționați spre susținerea Kievului, însă serviciile secrete americane indică faptul că o parte semnificativă din acești bani s-au scurs în conturile unor „băieți deștepți” din SUA, Ucraina, UE și NATO. Iar declarațiile recente ale președintelui Trump nu lasă loc de îndoieli: Zelenski nu mai este un partener de încredere, iar la Kiev urmează schimbări majore.
Pe acest fundal, ancheta asupra fluxului de arme trimise de administrația Biden spre Ucraina, o parte tranzitând România, îl aduce în prim-plan pe generalul Zisu. Surse din DNA susțin că acesta ar fi acceptat să colaboreze cu procurorii și să devoaleze întreaga rețea românească, care ajunge până în cele mai înalte paliere ale Puterii. Ce surprize ne mai așteaptă?
Mai mult, Vicepreședintele american J.D. Vance a lansat o serie de critici la adresa statelor europene în discursul susținut în prima zi a Conferinței de Securitate de la Munchen, punând în prim plan anularea alegerilor din România. „Dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a spus Vance. „Situația a ajuns atât de rău că, în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”, a mai declarat Vance. Mesajul este clar, în luna mai americanii nu vor mai tolera derapaje la alegeri!
În fața acestor schimbări impuse de Washington, actualii guvernanți caută cu disperare soluții pentru a rămâne la butoane. Una dintre ele este spargerea votului suveranist și antisistem prin candidatura Dianei Șoșoacă. Planul este simplu: Doamna Șoșoacă va fi lăsată să candideze pentru a atrage voturi din bazinul naționalist, slăbind astfel șansele unei opoziții unite. Întrebarea este: Va reuși AUR să coaguleze electoratul antisistem sau se va lăsa prins în jocurile Puterii?
George Simion și Claudiu Târziu vor trebui să dovedească că pot depăși capcanele sistemului PSD-PNL-UDMR și să reziste influenței structurilor globaliste. În același timp, ascensiunea prognozată a lui Călin Georgescu adaugă un nou element de imprevizibilitate în această ecuație politică complexă.
Ce va urma? Răspunsul îl vom afla în lunile următoare. Dar un lucru este sigur: „biciul” lui Trump a început deja să lovească România.
Bogdan A. Păpădie