Sistemul actual de guvernare pârâie din toate încheieturile. Disperați să se perpetueze la putere, reprezentanții partidelor coaliției ce formează Executivul se întrec în scenarii. Ultimul dintre acestea, discutat cu ocazia minivacanței dată de Ziua Unirii Principatelor, într-o locație exclusivistă de pe Valea Prahovei, a luat în calcul posibilitatea și probabilitatea ca finala alegerilor prezidențiale din luna mai să se dispute între Claudiu Târziu și Laura Codruța Kovesi. Întrebarea firească: cum de s-a ajuns la un asemenea scenariu?
Doi dintre participanții la aceste discuții purtate „la ceas de seară” ne-au devoalat, sub protecția anonimatului, că s-a luat în calcul (a câta oară?) varianta ca Domnul Călin Georgescu să nu fie lăsat să candideze, sub o formă sau alta. Cel mai important aspect, dacă ar fi lăsat să participe, Curtea Constituțională va trebui să dea explicații (legale) în ce privește anularea alegerilor din decembrie anul trecut și bararea drumului Domnului Georgescu spre Cotroceni. Pe românește, dacă atunci n-a fost legal, acum de ce-ar fi?
În continuarea scenariului s-a mers pe premisa că președintele AUR, George Simion, nu se poate expune la un al doilea scrutin prezidențial, după ce l-a pierdut cu brio pe primul, când n-a reușit să se ridice la nivelul scorului înregistrat de partid (AUR a ieșit pe locul 2, Simion pe 4). Cum Alianța nu-și permite să nu aibă un candidat credibil, cu șanse reale de a accede în turul doi, toate privirile se întorc, firesc, spre ideologul AUR, Domnul Claudiu Târziu. Om politic serios, deși aflat relativ la început de carieră, familist și creștin convins, provenit din lumea presei postdecembriste, Președintele CNC AUR are susținerea partidului și poate atrage cu siguranță nu numai voturile suveraniste, dar și pe cele antisistem.
Despre cum s-a ajuns la Doamna Kovesi, cea care era ridicată în slăvi de presa băsistă ca fiind „zeița anticorupție”, calea n-a fost lungă. Guvernanții, în cârdășie cu șefii de la Bruxelles ai Uniunii Europene, vor să aibă o variantă de rezervă „cu șanse reale” la un eventual tur doi al alegerilor pentru fotoliul de la Cotroceni. Asta ținând cont de „expirarea” personajului Crin Antonescu, precum și de lipsa unui alt candidat cu șanse reale, unul dat de actuala coaliție de guvernare. Totuși, pentru strategii liberalo-social-democrați nu este încă foarte clar dacă Doamna Kovesi mai poate stârni vreo emoție electoratului român, după ce s-a dovedit că „zeița” a fost nu doar o unealtă a ceea ce numim „statul paralel” sau „statul subteran”, ci unul din pilonii de bază ai acestuia, alături de Florian Coldea, fostul adjunct al directorului SRI. Ce este sigur, ex-procurorul general al României și actuala șefă a Parchetului European Anticorupție (EPPO) este susținută puternic de Von der Leyen și camarila Ursulei.
Interesant din punctul meu de vedere, ieri mi-a fost confirmat interesul arătat de casele de sondare a opiniei publice pentru subiectul Târziu-Kovesi. Iar întrebarea ce vor face guvernanții, deja panicați de cum stau în sondaje, în cazul plauzibil în care Kovesi se dovedește a avea încrederea electoratului undeva la nivelul celebrului genunchi al broaștei, devine una de mare actualitate. Deși răspunsul este unul singur: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!
Bogdan Păpădie