Europarlamentarul român Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și al Institutului de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu”, a luat ieri cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a critica noua strategie agricolă propusă de Comisia Europeană. În discursul său, Târziu a denunțat influențele ideologice care, potrivit lui, afectează agricultura europeană, punând în pericol fermierii români și securitatea alimentară a Uniunii Europene.
„Promovez în România o strategie politică pe care am numit-o Decontaminarea discursului public de ingerințele ideologice”, a declarat europarlamentarul. „Astăzi, în Uniunea Europeană, valoarea de adevăr a unei idei nu mai este stabilită prin fapte și argumente, ci prin decizii administrative și presiuni ideologice. Agricultura nu face excepție: un sector care ar trebui să fie guvernat de principii economice și de nevoile reale ale fermierilor este transformat într-un laborator de experimentare pentru ideologii radicale.”
Târziu a semnalat faptul că ideologia „ecomarxistă” constituie o amenințare gravă pentru viitorul agriculturii europene. „Cel mai periculos parazit care afectează agricultura Uniunii Europene nu este unul biologic, ci unul ideologic. Regulamentele impuse sub pretextul unui așa-zis Green Deal sufocă producătorii europeni, restricționează accesul la resurse și creează un dezechilibru artificial pe piața agricolă. În loc să sprijine fermierii, această strategie impune reguli absurde, taxe suplimentare și standarde imposibil de respectat, eliminând astfel competitorii mai mici în favoarea marilor corporații și a importurilor din afara Uniunii.”
Europarlamentarul a subliniat și problema distribuției inechitabile a subvențiilor agricole, evidențiind că fermierii români primesc sume mult mai mici comparativ cu cei din Vest, ceea ce le afectează competitivitatea. „Această discrepanță nu este doar o inechitate financiară, ci și o metodă prin care pieța este controlată în favoarea marilor jucători. Mai mult, 75% din fluxul comercial agricol din România este dominat de lanțurile multinaționale de supermarketuri, care stabilesc prețurile și condițiile de piață, strangulând astfel producătorii locali.”
În concluzia discursului său, Claudiu Târziu a cerut eliminarea influențelor ideologice din politicile agricole europene. „Dacă dorim ca agricultura europeană să prospere, trebuie să renunțăm la ingerințele ideologice care au contaminat acest domeniu. Fermierii trebuie lăsați să-și facă treaba, să aibă acces egal la resurse și să nu fie sufocați de reglementări absurde, impuse din motive politice. Uniunea Europeană ar trebui să sprijine o agricultură reală, bazată pe realități economice, nu pe dogme ecologiste radicale.”
Declarațiile sale au generat reacții puternice în plen, fiind susținute de alți europarlamentari conservatori care împărtășesc aceleași preocupări legate de politica agricolă a Uniunii Europene. Prin această intervenție, Claudiu Târziu își reafirmă sprijinul pentru fermierii români și europeni, pledând pentru politici care favorizează dezvoltarea sustenabilă a agriculturii, bazate pe echitate și realități economice. (Ilinca Vlase)