• Europa, împinsă într-o cursă a înarmării? • Bruxelles-ul vrea 800 de miliarde de euro pentru „ReArm Europe”. • România, obligată să aloce 4% din PIB, în timp ce economia se clatină
Claudiu Târziu, europarlamentar și Președinte al CNC AUR, lider al Institutului de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu”, trage un semnal de alarmă cu privire la un nou proiect exploziv promovat de Comisia Europeană: ReArm Europe, un program colosal de reînarmare, cu un buget de 800 de miliarde de euro. Sub pretextul consolidării securității europene, acest plan obligă statele membre să majoreze cheltuielile pentru apărare cu 1,5% din PIB, chiar dacă multe dintre ele se zbat deja în crize economice și sociale profunde.
România, forțată să aloce 4% din PIB pentru armată. Ce se întâmplă cu economia?
Conform acestui proiect, România ar urma să aloce 4% din PIB pentru apărare, dublu față de angajamentele actuale. Aceasta în condițiile în care guvernul se împrumută constant pentru a acoperi pensiile și salariile, iar deficitul bugetar a explodat la 9%, de trei ori peste limita impusă de UE.
„Sigur, întărirea apărării este necesară într-un context geopolitic instabil, dar să arunci sute de miliarde pe armament, în timp ce infrastructura, educația și sănătatea sunt subfinanțate, este o decizie iresponsabilă”, avertizează Târziu.
„Arme pentru pace” sau un nou dezastru?
În timp ce Bruxelles-ul împinge Europa într-o cursă a înarmării, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încearcă să liniștească statele membre, promițând că aceste cheltuieli nu vor fi luate în calcul la deficitul bugetar. Dar dacă apărarea este atât de vitală, de ce se impune austeritate în sănătate, educație și investiții economice?
„Prosperitatea și bunăstarea sunt cele mai sigure garanții ale păcii. Cursa înarmărilor nu a dus niciodată la stabilitate, ci doar la escaladarea conflictelor”, mai subliniază Târziu.
După „Green Deal”, încă un proiect cu efecte catastrofale?
Europarlamentarul compară „ReArm Europe” cu „Green Deal”-ul – experimentul economic care a împins industria europeană la limită, a provocat creșteri explozive de prețuri și a afectat grav agricultura.
„După Green Deal, care a sufocat economiile naționale și a împins prețurile la cer, birocrații de la Bruxelles vin acum cu o nouă soluție – înarmarea forțată a Europei. Riscăm să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră pe acest continent”, avertizează Claudiu Târziu.
O Europă puternică înseamnă mai mult decât tancuri și rachete
În locul unor cheltuieli militare exorbitante, liderul conservator cere o dezbatere reală despre direcția în care se îndreaptă Europa.
„Dacă vrem o Europă cu adevărat puternică, trebuie să investim în suveranitate economică, independență energetică și consolidarea identității culturale. Fără acestea, nicio armată nu ne va putea proteja”, mai concluzionează europarlamentarul AUR. (Grigore Vasiliu)