„Secretarul de stat din umbră pentru afaceri externe” acuză China de „intruziuni de tot felul în țara noastră”, într-un interviu incendiar acordat publicației britanice „The Sunday Times”.
„Marea Britanie ar trebui să desemneze oficial China drept o amenințare la adresa securității naționale, a declarat Dame Priti Patel, membră de frunte a Partidului Conservator, criticând guvernul pentru „disperarea” manifestată în relațiile sale timpurii cu Beijingul.
Afirmațiile sale vin în contextul controverselor legate de legăturile prințului Andrew cu presupusul spion chinez Yang Tengbo, căruia i s-a interzis accesul în Marea Britanie din motive de securitate națională. Dame Priti a avertizat că regimul „extraordinar” al lui Xi Jinping a avut „intruziuni de tot felul în țara noastră”.
În primul interviu de la numirea sa în funcția de „secretar de stat din umbră pentru afaceri externe”, acordat „The Sunday Times” și preluat parțial de „The Independent”, veterana politicii conservatoare a afirmat că ar plasa China „absolut” pe lista țărilor care reprezintă cele mai mari riscuri de securitate pentru Marea Britanie, ca parte a mult așteptatului „Program de Înregistrare a Influențelor Străine” (Firs).
„Este o legislație complicată, dar China ar trebui mereu să fie printre priorități”, a spus ea, referindu-se la planurile de creare a unui registru al lobbyiștilor străini și agenților statelor ostile, inițiativă introdusă de conservatori în 2023, dar care nu este de așteptat să intre în vigoare până vara viitoare.
Atât Suella Braverman, cât și Tom Tugendhat, alți doi lideri conservatori influenți, au cerut ca China să fie inclusă în categoria înaltă a programului – un statut rezervat exclusiv țărilor care reprezintă riscuri majore pentru Marea Britanie. Tugendhat a spus în fața parlamentarilor că agenția de contraspionaj MI5 a fost „extrem de clară”: omiterea Chinei din această categorie ar face Firs „o inițiativă inutilă”.
Dame Priti a sugerat, de asemenea, că Marea Britanie ar trebui să urmeze exemplul SUA, Canadei, Indiei și Albaniei în limitarea utilizării aplicației TikTok, declarându-se „sceptică” față de rețeaua socială a cărei companie mamă este chineză.
Vorbind pentru „The Sunday Times”, aceasta a declarat: „Avem de-a face cu un regim extraordinar care, timp de peste un deceniu, sincer vorbind, a avut intruziuni de tot felul în țara noastră, de la securitate națională și proprietate intelectuală până la activități cibernetice și dezinformare. Să ne aducem aminte, în perioada pandemiei de Covid, dezinformarea și manipularea informațiilor au fost extrem de semnificative. Și, desigur, spionaj și spioni.”
Yang Tengbo, un om de afaceri care a avut legături apropiate cu ducele de York și s-a întâlnit cu foștii premieri conservatori Lord Cameron și Theresa May, a respins acuzațiile de spionaj, calificându-le drept „total neadevărate”. Totuși, săptămâna trecută, el a pierdut apelul împotriva interdicției de a intra în Marea Britanie.
Criticând planurile noului guvern laburist al lui Sir Keir Starmer de a vizita China luna viitoare pentru discuții legate de extinderea comerțului, Dame Priti a spus: „Cazul despre care vorbim acum este despre un spion în inima Whitehall-ului și a instituțiilor noastre, într-un moment în care guvernul nostru spune «nu e nimic de văzut aici». Atât de apăsat susține acest lucru, încât și-au rezervat deja biletele de avion pentru a merge în China, pentru a relua dialogul economic financiar. Acest lucru, pentru mine, pare a arăta un guvern disperat care, după ce a făcut lucruri dezastruoase pentru economia noastră, cu o creștere economică acum în scădere, este disperat pentru bani străini.”
Parlamentara din Witham a adăugat: „Sunt extrem de îngrijorată de direcția în care se îndreaptă laburiștii în relația cu China, dintr-o varietate de motive, Hong Kong fiind unul dintre ele. Să nu uităm că Starmer s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping cu doar câteva ore înainte ca 45 de activiști pro-democrație să fie arestați și închisi în Hong Kong.”
Reamintim, la summitul G20 din noiembrie, Sir Keir a devenit primul prim-ministru britanic care s-a întâlnit cu liderul chinez de la Theresa May în 2018. Cancelarul Rachel Reeves urmează să zboare în China, în ianuarie, pentru discuții cu vicepremierul He Lifeng.
N.R. – Expresia „secretarul de stat din umbră” (în engleză, „shadow secretary of state”) face parte din sistemul politic britanic, unde există un „cabinet din umbră” (Shadow Cabinet). Acest cabinet este format din membri ai opoziției care urmăresc activitatea miniștrilor din guvernul actual și propun politici alternative. Practic, fiecare ministru din guvern are un „omolog din umbră” în opoziție. În cazul de față, Priti Patel este „secretarul de stat din umbră pentru afaceri externe”, ceea ce înseamnă că ea supraveghează activitatea actualului ministru de externe și propune critici sau alternative la politicile guvernului în acest domeniu. Dacă opoziția ar ajunge la putere, ea ar putea deveni ministrul oficial al afacerilor externe. (foto: The Independent)
Viorica Crăciun