Producția de petrol a OPEC a scăzut în august la cel mai scăzut nivel din ianuarie, conform unui sondaj realizat de Reuters, pe fondul perturbărilor în livrările din Libia care s-au adăugat efectelor reducerilor voluntare realizate de alți membri și de alianța extinsă OPEC+. Libia a înregistrat o reducere constantă a producției în câmpul Sharara, precum și în alte câmpuri petroliere din țară, conform News.ro.
În luna trecută, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a pompat 26,36 milioane de barili pe zi, cu 340.000 bpd mai puțin față de iulie, conform sondajului. Acesta reprezintă cel mai mic total înregistrat din ianuarie 2024, conform datelor Reuters.
Reducerea exporturilor și producției libiene, în contextul unui impas politic privind controlul asupra băncii centrale, a contribuit la creșterea prețurilor petrolului și, conform surselor, a crescut șansele ca OPEC+ să continue cu o expansiune planificată a producției începând din octombrie.
Libia a suspendat producția
În luna trecută, Libia a suferit cea mai mare scădere a producției, de 290.000 bpd, conform sondajului.
Producția a fost oprită la câmpul Sharara la începutul lunii, iar începând de la sfârșitul lunii, și în alte câmpuri, reducând producția medie la 900.000 bpd, conform datelor sondajului.
Datele privind livrările, cum ar fi cele ale Kpler, au indicat un impact minor asupra exporturilor libiene în august, deși surse din sondaj au estimat că efectul asupra producției este mai semnificativ.
Libia nu este supusă acordurilor OPEC+ pentru limitarea producției. Alte scăderi au provenit din Irak, care a redus exporturile în august conform sondajului, și care demară eforturi de a crește conformitatea cu obiectivul său OPEC, precum și din Iran, care este de asemenea scutit.
Iranul a crescut exporturile în ultimii ani, în ciuda sancțiunilor americane care rămân în vigoare, apropiindu-se de cele mai înalte niveluri din 2018.
Printre țările cu o producție mai mare, Nigeria a înregistrat o mică creștere a exporturilor, conform sondajului.
OPEC a pompat cu aproximativ 220.000 bpd mai mult decât ținta implicită pentru cei nouă membri supuși acordurilor de reducere a producției, Irak fiind responsabil pentru cea mai mare parte a excesului, conform sondajului.
Sondajul Reuters monitorizează aprovizionarea pieței și se bazează pe datele de transport furnizate de surse externe, datele de fluxuri LSEG, informații de la companii care urmăresc fluxurile, cum ar fi Kpler și Petro-Logistics, precum și informații furnizate de surse din companiile petroliere, OPEC și consultanți.